Loading

Can Family

10 geniale kunsttips fra kunstneren selv

Vi har fået lov til at komme hjem og besøge den kunstneriske og kaotiske familie, der går under navnet ’Can Family’. De tegner og maler flotte værker, som du helt sikkert har set, hvis du på et eller andet tidspunkt i dit liv, har åbnet Instagram. Og vi vil gerne have dig med – så velkommen!

Can Family er en kunstnerisk familie, der driver et galleri på Vesterbro i København. Familien består af Stine Maria Aalykke, som er kunster, illustrator og grafisk designer. Så er der hendes mand, Martin Aalykke Kristiansen, som er DJ og står for salg af vinylplader i galleriet. Og sammen har de døtrene Sofia (9) og Ida (14).

De åbnede galleriet i 2004. Det kom sig af, at deres veninde havde en bogbutik i Tullinsgade. Her havde hun en bagbutik og et rum til leje.

”Martin kunne godt tænke sig at åbne en pladebutik, og vi tegnede også meget begge to, så det kunne være meget sjovt med et lille galleri,” fortæller Stine, at de tænkte.

”Vi slog alle vores hobby sammen. Vi startede med det lille lokale, og i 2007 flyttede vores veninde ud, og så overtog vi det hele.”

Fire samlere under samme tag

Børnene er vokset op i galleriet. Da Sofia var 14 måneder, lå hun og legede på et tæppe i galleriet og sov i sin klapvogn.
Snart skal de holde konfirmation dernede.

”Det er vores andet hjem. Og når børn kommer herned, spørger de: ”Bor I her?”
Og det kan jeg faktisk godt forstå, for det ligner på mange måder et hjem, og her er en hjemlig følelse.”

Tilbage til det ’rigtige’ hjem – lejligheden på Frederiksberg. Her byder Stine os velkommen. Der roder, men på den hyggelige måde.
Samtidig hersker her en form for kaos, som på mystisk vis får en til at føle sig afslappet, godt tilpas og særdeles velkommen.

Her er hjemligt, og ingen fine fornemmelser. Det stresser ikke Stine, at havregrøden fra i morges stadig står på køkkenbordet, og hun er heller ingen intensioner om at skifte sokker, selvom den ene storetå er ved at gro ud.

Det er egentlig ret befriende at være i.

Der er en rolig atmosfære i lejligheden, selvom der er ting over alt.

Can Familys hjem oser farver og mærkværdige fund. Der er ikke mange vægge, som ikke er plastret til med kunstværker.
Og selvom kunst for mange lyder dyrt, er det langt fra være tilfældet. Flere af værkerne er fundet i storskrald, andre har Ida og Sofia lavet.

Her er plads til alle, og plads til alt, også selvom der i virkeligheden slet ikke er. For selvom 107 kvadratmeter er meget, og især i København, er det ikke meget, når der bor fire samlere.

Men på en eller anden måde er det alligevel lykkedes Can Family at leve med alt det, de elsker omkring sig og det er måske, fordi de gør tingene anderledes, tænker anderledes. Hvor vi andre hænger et, eller måske endda en lille klase af flere billeder sammen, fylder Can Family hele væggen – fra sofaens beige ryg og op til loftet.

”Mange af billederne på væggen har jeg arvet af min farmor. Det er billeder, jeg kan huske fra hendes hjem, som jeg kom i som barn. Det har historie for mig, derfor hænger de på væggen. Det er dejligt med et miks af nyt og gammelt og noget, mine børn har lavet. Det er i det hele taget meget personligt. Det er vigtigere for mig, end at det er for ens og flot. Jeg kan bedre lide, når det er meget forskelligt – både moderne og ældre kunst,” siger Stine.

Hun har lavet en miniguide til, hvordan du kan skabe din egen kunstudstilling derhjemme.

5 tips til den perfekte billedvæg:

Tag udgangspunkt i ting, du godt kan lide og som har betydning for dig.

Start fra midten og bevæg dig ud.

Øjemål er bedre end lineal. Fokusér derfor ikke på lighed og præcise mellemrum. Det fungerer bedre, hvis det er organisk.

Tag det ikke så højtideligt. Hvis man tænker for meget over det, ender det ofte ikke så godt.

Fyld hele væggen ud.

Atypisk indretning af stuen

Når det kommer til indretning af stuer, har indretningseksperter altid råbt vagt i gevær, hvis sofaen blev for dominerende. Mottoet lød, at hvis stuen ikke var specielt stor, måtte sofaen absolut heller ikke være det. Men her, i den ret smalle stue, troner en fire meter lang sofa frem – og det ser hverken stort eller voldsomt ud. Den går fra væg til væg og ligner, at den er skabt dertil, men sådan er det jo med modulsofaer.

”Jeg ledte efter en sofa, der var fire meter lang, og det kan man ikke få, derfor er moduler geniale, fordi du kan få den i præcis den størrelse, du ønsker. Jeg er vild med farven og stoffet – det ligner, at det er nyt og gammelt på en og samme tid,” siger Stine.

Hendes vigtigste krav var, at hele familien skulle kunne være der, slappe af og hygge sig. Dernæst kunne hun fokusere på æstetikken. Valget faldt ret hurtigt på velour, men så var der det med farven - den skulle gerne være afdæmpet, luksuriøs og praktisk på en og samme tid.

Svaret på bønnerne: Ellis modulsofa i Velour Matt Beige – skabt i SOFACOMPANYs Design Selv-univers.

Fordel: Du kan få lige nøjagtig den sofa, du vil have i det tekstil, du drømmer om.
Ulempe: Der er en produktionstid på 9 uger, fordi sofaen produceres direkte til dig.
Alternativ: Der findes andre sofaer, som har den skønne beige farve som standard - dem kan du få på et par dage. Se dem her.

5 steder Stine finder kunst:

Fyns Grafiske Værksted

Lauritz.com

Den Blå Avis

Loppemarked

Storskrald

CAN?

Navnet CAN har flere betydninger. Can er – oversat fra engelsk – en dåse, og dåsen er i dette tilfælde fyldt med mærkværdigheder. Mærkværdige mennesker, mærkværdig kunst og mærkværdig musik. Men Can er mere end det, det er også skabt, fordi familien har en ’yes we can’-mentalitet.

Hvis deres venner skulle beskrive dem, ville de bruge ord som ’kaos’, ’kreative’ og ’lidt seje’, er Stine sikker på.

”Vi er stædige og bliver ved med at lave det, vi laver. Vi har drevet galleriet gennem finanskrisen og op og nedture. Men sådan er det med os, når vi beslutter os for noget, så gør vi det. For eksempel var mine veninder overbeviste om, at jeg og Martin ikke ville blive ved med at være kærester, fordi vi var så vilde, da vi var unge. Men også her er vi stædige, fordi vi har besluttet, at det kommer vi til at være altid.”

Parret blev gift i 2007 og har netop fejret kobberbryllup - ikke at det var en egentlig fejring, de havde nemlig glemt det. Det blev de mindet om af deres veninde.

Det er ikke kun den første del af navnet, der har en særlig betydning. Det har den sidste også, for ’Family’ er altafgørende i det her foretagende. Her er alle familiemedlemmer med. De har lavet masser af projekter sammen. Blandt andet et cirkelbillede, hvor døtrene lavede halvcirkler og så satte hele familien dem sammen til et stort kunstprojekt. De har også lavet en stor elefant, som de havde i stuen. Og næste projekt er allerede i støbeskeen:

”Vi planlægger at lave en Can Family ’Ida og Sofia børneudstilling’. Mange kunstnere efteraber børns umiddelbarhed i deres tegninger, så vi vil lave en udstilling, hvor det rent faktisk er børnenes kunst, vi hylder,” fortæller Stine

Blå går vi ikke ned på

Stines egen kunst består blandt andet af en portrætserie med 18 mænd og kvinder, der tager sig en pause, deraf navnet: Taking a Break. Og så er der klassikeren:

”Hånd-poten. Det er en ’Can Classic’, den har eksisteret i 10 år. Det er en kloning mellem mennesker og dyr. Inspirationen til den kommer, fordi vi elsker dyr, men ikke selv kan tåle dem. Den ændrer farve efter, hvad jeg bliver inspireret af i min hverdag, men jeg vender altid tilbage til den Yves Klein-blå.”

Puffen ’Honey’ er fra SOFACOMPANY, og i Stines yndlingsfarve; blå.